Herkes neden yazıyor?
1. Söz ve düşünceyi özel işaret veya harflerle anlatmak.
2. Yazı ile anlatmak, yazıya dökmek
3. Yazar olarak görev yapmak.
4. Yazı ile bildirmek, haber vermek
5. Bir bilim veya edebiyat eseri oluşturmak.
6. Sayaç vb. sayılarla niceliği belirtmek.
7. Kaydetmek
8. Bir göreve almak
9. mec. İnsanın geleceğini belirlemek
10. hlk. Gelinin yüzünü süslemek.
Türk Dil Kurumuna göre "yazmak" sözcüğünün günümüz Türkçe'sindeki karşılıkları bunlar. Bu karşılıklar "yazma" eyleminin yaratılışı hakkında ip uçları sunmalı bize: Bu uçlar, dolaylı olarak Seymour Glass'tan alıntılarsak eğer, "yazarın bizzat kendisinin okumak istediği" ile "başkalarının beğenilerini düşünerek yazdığı" yazılar olarak iki temel kategoriye ayrılıyor.
İlk kategori, yazma eyleminin kesinliği; bu kesinliğin başkalarının zihninde kırılmasının getirdiği bir paranoya ve "2+2=5" korku hissinden kurtulabilen şanslı insanları tanımlıyor.
Bu çeşit bir baskıyı kaldıramayan ikinci kategori ise tanım gereği "karşıt kategoriyi" oluşturmak durumunda kalıyor.
"Peki herkes neden burada yazıyor?"
Beni tanıyan hemen herkesin rahatlıkla tahmin edeceği şekilde; anlık oluşan bir fikrin kontrolden çıkması neticesinde oluşturmaya karar verdik bu blogu. Birkaç merkez noktası etrafındaki insanların; yaşadığı veya yaşayacağı zaman-mekan karmaşasının biraz olsun kontrol altına alınması ümidiyle ve "ortak bir anı" oluşturulması amacıyla fütursuzca çoğaldık. Herkesin özgürce; istediğini; istediği şekilde yazdığı, sürprizli bir ortam oluşsun istedik. Yukarıda bahsedilen kategorilere takılmadan; kesişim noktalarını düşünmeksizin bir küme oluşturarak herkesi bağrımıza bastık. (ve basmaya devam edeceğiz.)
Sınırlardan bağımsız, başına buyruk blogumuzda "beraber yaratacağımız" yanılsamaların eğlenceli olacağı kanaatindeyim.
Lütfen susmayın!
0 yorum:
Yorum Gönder